Zbog čega nastaju proširene vene i hemoroidi, te kako se liječe?

Nevidljive i bolne, proširene vene su uobičajena pojava kod starijih osoba. Problem je povezan sa starenjem i fizičkom neaktivnošću osobe. Iako, ne znači nužno da bolest napada samo starije osobe.

Do proširenja vena u našem tijelu dolazi zbog slabljenja zidova tih vena, ili sićušnih zalizaka koji sprečavaju krv da poteče u pogrešnom pravcu dok putuje ka gore, od nogu natrag prema srcu.

Kada se vene uvećaju, one postaju manje djelotvorne, što dalje dovodi do toga da se tečnost iz vena vraća u tkiva gležnjeva i stopala. Stanje proširenih vena može da se pogorša dugotrajnim stajanjem ili sjedenjem, jer i jedno i drugo uzrokuje da se krv nakupi na jednom mjestu. U ozbiljnim slučajevima, proširene vene mogu da izbiju na površinu kože i postanu veoma bolne.

Proširene vene mogu nastati kao posljedica genetskog nasljeđa. Ipak, nerijetko proširene vene budu izazvane izuzetnim naprezanjem u predjelu abdomena. Kao primjer tog naprezanja možemo spomenuti trudnoću. Struka je uvidjela da se proširene vene čak četiri puta češće javljaju kod žena nego kod muškaraca, što je dovelo do sumnje da u nastanku proširenih vena jako važnu ulogu imaju i hormoni.

Koja je veza između proširenih vena i hemoroida?

Dakle, hemoroidi su zapravo proširene vene anusa i rektuma, koji mogu da prouzrokuju bolove i krvarenje. Pojavu hemoroida obično izaziva pretjerano naprezanje za vrijeme kretanja crijeva, najčešće uslijed opstipacije (zatvora). U ozbiljnim slučajevima, proširene vene i hemoroidi liječe se kirurškim putem, mada, u većini slučajeva, dodaci mogu da pomognu da se simptomi održe pod kontrolom.

Pored liječničke intervencije, da bi smanjili ili uklonili simptome hemoroida, čovjek može koristiti prirodne lijekove, odnosno biljke koje blagotvorno djeluju u tom slučaju.

Biljka kostrika je jako popularan lijek za proširene vene i za hemoroide. Melem od kostrike može da se nanosi direktno na hemoroide pod upalom. Ukoliko se uzima oralno, kostrika može da pomogne u ublažavanju nelagodnosti koje izazivaju proširene vene.

Ginko biloba je još jedna biljka koja pomaže u slučaju proširenih vena i hemoroida. Ova ljekovita biljka pospješuje cirkulaciju krvi kroz cijeli organizam, čime, prije svega, doprinosi prevenciji nastajanja proširenih vena.

Biljka gotu kola je narodni lijek koji se stoljećima koristi za liječenje upala i otoka izazvanih proširenim venama.

Odgovori