2 sata sjedenja neutraliziraju 20 minuta vježbanja

Sjedenje u trajanju od 2 sata neutralizira pozitivne učinke dvadesetominutnog vježbanja. To ukazuje na to da za ljude koji puno sjede tijekom dana kratko vježbanje nema prevelikog efekta. Nedavno provedene studije pokazuju da sjedenje značajno smanjuje fizičke sposobnosti tijela koje se dobiju vježbanjem.

Naime, na svakih 6 sati mirovanja potrebno je 1 sat vježbati kako bi to vježbanje imalo učinka. Aktivnosti poput dugotrajnog gledanja televizije, upravljanja vozilom i sjedenje u uredu troši loše utječu na zdravlje čovjeka. To se posebno odnosi na zdravlje kardiovaskularnog sustava koji je izuzetno bitan.

Dr. Jarett Berry izjavio je: „Prethodne studije pokazale su da je sjedenje povezano samo sa zdravljem kardiovaskularnog sustava, no sada smo ustvrdili da sjedilački način života utječe na fizičke sposobnosti čak i ako vježbamo. Izbjegavanje sjedilačkog života tijekom dana predstavlja važan korak prema poboljšanju kondicije i zdravlja čak i bez redovitih vježbi.

Nakon provedene studije stručnjaci preporučuju radnicima da prekidaju radne aktivnosti tijekom dana s kratkim šetnjama. Dr. Berry ističe da su takve šetnje dobre nakon ručka, ali i općenito tijekom dana. Također, savjetuje se korištenje stepenica umjesto lifta, ustajanje i protezanje tijekom radnoga dana.

U istraživanje stručnjaci nisu uključili prehrane pa se stoga ne zna da li na primjer konzumiranje omega 3 i 6 masnih kiselina može nadoknaditi izgubljenu kondiciju tijekom sjedenja. No, sigurno je da namirnice bogate tim kiselinama mogu ublažiti simptome pretjeranog sjedenja.

Ako radite u uredu tijekom cijeloga dana, ukoliko ste u mogućnosti, prekinite posao na kratko vrijeme koje će te iskoristiti za šetnju. Dobro je i protegnuti se svako malo te napraviti neku vježbu za kralježnicu. Ukoliko ste primorani isključivo raditi tijekom dana pokušajte pronaći vrijeme za neku od zdravih fizičkih aktivnosti poput trčanja, plivanja, vožnje biciklom ili najjednostavnije – šetnje. Vaše zdravlje i kondicija će se sigurno poboljšati.