4 najopasnija toksina u hrani – Što je potrebno izbjegavati?

Jedan od najvećih dugoročnih problema kojega su svjesni zdravstveni stručnjaci je onečišćenje hrane raznim toksinima.

Hrana koju kupujemo većinom sadrži tvari koje su loše za naše zdravlje.

Ne možemo u potpunosti izbjeći svaki štetni sastojak, ali se možemo potruditi da unosimo što je moguće manje štetnih tvari u naš organizam. Saznajte koje toksine trebamo izbjegavati, i zbog čega su oni tako loši po naše zdravlje.

Naime, u hrani koju jedemo pojavljuju se mnogobrojne štetne tvari koje mogu imati negativan učinak na naše zdravlje. U jednom obroku moguće je pojesti čak desetak različitih neurotoksičnih ili kancerogenih kemikalije. Neki toksini su posebno opasni, izdvojit ćemo 4 najopasnija.

Pesticidi – više od 400 pesticida licencirano je za uporabu u Sjedinjenim Američkim Državama. Ove kemikalije nisu uvijek testirane na sigurnost ljudi, iako nema značajnijeg dokaza da su visokorizične. No, uvijek je bolje jesti hranu na kojoj nisu korišteni pesticidi, odnosno onu koja je proizvedena na ekološki način.

Hormoni rasta – goveđi hormon rasta je genetičkim inženjeringom ukomponiran u naprimjer proizvodnju mlijeka. Njegova je zadaća da poveća količina proizvedenog mlijeka na jednoj kravi za 25%. Ti hormoni testirani su na štakorima te je utvrđeno da je 20 do 30% njih imalo u krvotoku te tvari, a kod nekih su se razvile i bolesti.

Aditiva – oko 2000 prehrambenih aditiva odnosno umjetnih bojila i okusa, sredstava za stabilizaciju, zaslađivača i drugih tvari dopušteno je u proizvodnji hrane. Istraživanja pokazuju da neki aditivi mogu biti kancerogeni, prije svega umjetna bojila. Kancerogeni aditivi pronađeni su u bezalkoholnim pićima, sladoledu, slatkišima, pekarskim proizvodima i tjestenini.

GMO – širenje genetski modificiranih organizama još je jedan način spuštanja kvalitete hrane. GMO namirnice razgrađuju temeljne genetske barijere i stalno mijenjaju genetski kod. Sve je to posljedica želje za većom i bržom zaradom proizvođača hrane. Nažalost, time dovode i naše zdravlje u nepovoljan položaj.

Prije konzumiranja obrađivane hrane pažljivo pročitajte što sve ona sadrži. Najbolje je jesti ekološki uzgojeni hranu, na taj će te način biti sigurni da ne unositi štetne toksine u svoje tijelo. Zabrinjavajuće je da nema pretjerano puno ispitivanja sigurnosti hrane.