5 mitova o hrani – Kada je u pitanju prehrana, činjenice i mitove ponekad je teško razdvojiti

Kada je u pitanju prehrana, činjenice i mitove ponekad je teško razdvojiti.

Ako nemate prave informacije često se nađete zbunjeni.

To je ključna stvar primjerice ako idete na dijetu. Stoga ćemo navesti nekoliko poznatih prehrambenih mitova.

Jaja predstavljaju rizik za srce – vjerojatno ste čuli ovaj mit puno puta, ali jaja nisu nužno loša za srce. Zapravo, jaja sadrže više vrsta kolesterola, a ne samo onoga koji je povezan sa srčanim udarom i aterosklerozom. Jaja također imaju i nekoliko zdravstvenih koristi. Žumanjci su odlični za zdravlje očiju, primjerice. Jedno jaje na dan je odličan dnevni minimalni unos kolesterola.

Med je dobar jer je prirodan – popularna alternativa za rafinirani šećer, med ipak nije toliko zdraviji od navedenog, industrijskog šećera. Naime, med je prvenstveno fruktoza, ali čak ni taj prirodni oblik šećera nije dobar za zdravlje ako ga se konzumira u prevelikim količinama. Visoka razina fruktoze može uzrokovati bolesti srca, pretilost i probleme s jetrom. No, med u manjim količinama je vrlo zdrav.

Govedinu treba izbjegavati zbog masnoća – veliki sočan odrezak pun je hranjivih tvari koje je teško pronaći u drugom, nemasnom mesu. Crveno meso je korisno ako dolazi od životinja koje su hranjene travom, no nije ga dobro jesti svaki dan.

Detoksikacija pomaže mršavljenju – čišćenje tijela učinit će ga zdravijim, no neće imati velikog utjecaja na tjelesnu težinu. Detoksikacija se postiže pijenjem puno vode, konzumiranjem svježeg voća i povrća. No, za mršavljenje je potrebno uz to i vježbati, nekoliko dana tijekom tjedna.

Proteinski napitci su opasni – puno studija pokazalo je da je ova informacija zapravo mit. Proteinska pića nisu opasna, ali je potrebno piti dosta vode uz njih. Neki smatraju da iscrpljuju kalcij, no to nije točno.