5 namirnica za bolji vid – Ljekovite biljke koje će vam pomoći

Vid je jedno od čovjekovih najcjenjenijih osjetila. Nažalost, mnogi imaju problema s njim. Smatra se da je oko trećina ukupne populacije kratkovidna. To je velik problem, a jedini dosad poznati način prevencije je konzumiranje zdrave hrane.

Iako živimo u vremenu kada se na primjer može napraviti transplantacija srca, na žalost nikakva tehnologija ne može sačuvati vid.

Srećom, zdrava hrana je prilično učinkovita. Donosimo top 5 namirnica za bolji vid.

Žumanjci – jedenjem žumanjaka usporava se proces slabljenja vida. Oni sadrže lutein koji je vrlo važan za dobar vid jer eliminira slobodne radikale. Žumanjci možda i najviše pomaže u zdravlju očiju.

Špinat – ovo ukusno, zeleno lisnato povrće sadrži mnogo luteina. Najbolje ga je konzumirati u sirovoj varijanti jer termičkog obradom špinat gubi neke od svojih antioksidansa. Ostalo zeleno lisnato povrće poput kelja i brokule također sadrži velike količine luteina.

Borovnice – neki ih smatraju najzdravijom hranom na planetu. Sadrži antocijane, skupinu moćnih antioksidansa koji štite tijelo. Konzumiranje borovnica štiti mrežnicu od oštećenja.

Mrkve – ovo je korjenasto povrće odavno poznato kao namirnica za dobar vid. Ne samo da izoštrava vid, nego i općenito poboljšava zdravlje očiju. Sadrži već spomenuti lutein i beta-karoten. Vitamin A je izuzetno bitna tvar u mrkvi. Nedostatak tog minerala glavni je uzrok sljepoće. I druge namirnice narančaste boje su odlične, primjerice mango, bundeva, marelice, batat i dinja.

Bademi – bogati su vitamin E, uz zdravlje očiju korisni su i za mršavljenje, smanjenje kolesterola, sprječavanje bolesti srca i poboljšavanje tena.

U današnjem svijetu kada smo okruženi mnogim stvarima koje oštećuju naš vid sjajno je imati takve namirnice koje na prirodan način imaju pozitivne efekte na zdravlje očiju.