7 namirnica koje čiste arterije

Studije pokazuju da je arterioskleroza jedna od bolesti koja uzrokuje najviše smrtnih slučajeva u svijetu svake godine.

To je zašto jer određena hrana dovodi do nakupljanja plaka u arterijama što smanjuje protok krvi i povećava šanse od srčanog udara.

Arterije su krvne žile koje prenose krv bogatu kisikom od srca prema drugim tkivima. Nezdrava prehrana loše utječe na organizam, posebno na krvožilni sustav.

Ovo su neke namirnice koje čiste arterije i povećavaju cirkulaciju krvi.

Brusnice – spadaju među najzdravije voće. Bogate su antioksidansima koji pomažu zdravlju kardiovaskularnog sustava tako što smanjuju kolesterol. To sprječava formiranje plaka unutar arterija. Utvrđeno je da sok od brusnica ima više antioksidansa od svih drugih voćnih sokova.

Rajčica – kao i brusnica, i rajčica je bogata antioksidansima. Likopen joj daje crvenu boju, a u prehrani koristi smanjenju lošeg kolesterola, koji vodi do ateroskleroze.

Brokula – ima jako puno vitamina K koji štiti arterije od štetnih utjecaja. Vlakna prisutna u njoj drže krvni tlak pod kontrolom i također snizuju razinu kolesterola.

Maslinovo ulje – ima mnogo zdravstvenih koristi. Spriječava visok kolesterol, snizuje visoki krvni tlak, a sve zbog mononezasićenih i polinezasićenih masti koje vrlo blagotvorno djeluje na organizam.

Avokado – kao i prethodne namirnice snizuje kolesterol. Visoka razina kolesterola može začepiti krvne žile, što pak može uzrokovati srčani, moždani udar i kardiovaskularne bolesti.

Sjemenke suncokreta – bogate su vitaminom E koji čuva arteriju i smanjuje upalu. Također, sadrže puno vlakana, bjelančevina i magnezija.

Zeleni čaj – pregršt antioksidansa pomažu spriječiti i smanjiti oksidativni stres, a to je stres koji stanice čini kancerogenima.

Odličan je i sok od naranče, kao i chia sjemenke, slatki krumpir i indijski šafran.