Aftozna upala usne šupljine (stomatitis aphtosa seu herpetica) – Bolest počinje bjelkasto-žutim mjehurićima, omeđenim jakim crvenilom i ispunjenim mutnom tekućinom

Bolest počinje bjelkasto-žutim mjehurićima, omeđenim jakim crvenilom i ispunjenim mutnom tekućinom. Mjehurići veoma brzo pucaju te ih je na tom stupnju upale teško moguće vidjeti.

Uglavnom se vide karakteristične ranice okrugla ili ovalna oblika, plitke i pravilnih rubova.

Prekrivene su sivim krpicama. Uokolo ranice stvara se prsten crvene boje. Promjer ranica je 2 do 5 milimetara, no poneke su i znatno veće. Bolesnik osjeća svrbež, pečenje i bol na doticaj, što ometa ishranu.

Te ranice traju nekoliko dana, a zarastaju bez ožiljaka. Smatra se da je virus uzročnik bolesti.

U nekih se ljudi bolest često vraća pa je zbog toga uvrštena u recidivne bolesti. Po izgledu i simptomima ne razlikuje se od aftoznog stomatitisa. Ipak, smatra se da ta »recidivna« bolest dolazi kao posljedica raznih poremećaja žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, dok je aftozni stomatitis, kuko je rečeno, virusno oboljenje.

Pročitajte kako se pravi ljekoviti čaj za liječenje ove bolesti…

Liječenje

Sastav čaja: 50 g pirevine (podzemni dio), 40 g stabljike majčine dušice, 30 g listova kadulje, 20 g listova pelina, 20 g stabljike kunice i 10 g listova čička

Pripremanje i primjena čaja: Postupak pripremanja čaja isti je kao i postupak za liječenje gnjiloće usne šupljine. I sve drugo potpuno je isto, s time da se u slučaju ove bolesti posebna pažnja posvećuje ishrani. Jesti samo kuhanu hranu, uzimati prokuhanu vodu. Strogo je zabranjeno uzimati konzerviranu hranu. Isto tako. zabranjen je boravak u prašnjavim prostorijama i vršiti posao za koji je potrebno otvarati usta.

Ispirati usta istim čajem i na isti način kao i u gnjiloće usne šupljine.