Ako imate proklijali češnjak, ne bacajte ga! Da objasnimo i zbog čega…

Vjerojatno vam se dogodilo da češnjak proklija prije nego ste ga uspjeli upotrijebiti. Većina ljudi taj češnjak baci, ne znajući da ga mogu iskoristiti. Naime, češnjak koji je pustio klice nakon pet dana ima znatno višu razinu antioksidanasa nego svježi češnjak, zaključak je nove studije objavljene u listu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Pročitajte zbog čega je češnjak dobar čak i kada proklija…

Advertisement

To vam možda zvuči čudno, ali ima više smisla ako se u obzir uzme trenutni trend gdje sve veći broj prehrambenih tvrtki i restorana nudi proklijala zrna, orašaste plodove, mahunarke, jer taj proces zapravo poboljšava sastav hranjivih tvari. S ovom novom studijom, jasno je da se isto odnosi i na češnjak.

Advertisement

Evo što se događa: ‘Biljke su vrlo osjetljive na napad bakterija, virusa i kukaca tijekom klijanja’, kaže autor studije dr. Jong-Sand Kim. ‘To uzrokuje da proizvode kemikalije pod nazivom fitoaleksini kako bi se obranile. Većina njih je toksična za mikroorganizme i insekte, ali korisna za ljudsko zdravlje.’

Proklijali ili ne, češnjak je uvijek dobar izbor. U obje varijante ima zdrave spojeve koji sadrže sumpor, poput alicina, za kojeg studije pokazuju da usporavaju aterosklerozu, snižavaju krvni tlak i smanjuju rizik od nekih vrsta raka.

Advertisement