Akutni bronhalni katar – Bolest se očituje u jakom kašljanju i osjećaju da se iza prsne kosti nalazi rana

Bolest se očituje u jakom kašljanju i osjećaju da se iza prsne kosti nalazi rana. U početku bolesti izlučivanje sluzi je vrlo slabo, a kasnije se povećava.

Pročitajte i temu Kronični bronhijalni katar, odnosno kronični bronhitis.

U samom početku sluz se oteže, zatim postaje tekućina, naposljetku završava sluzavom masom.

U slučaju jake upale mogući su i tragovi krvi. Početak upale dušnika može se raspoznati pištanjem iz prsa koje kasnije prelazi u glasno hroptanje. Obično se javlja mala groznica, a opće je tjelesno stanje dosta neugodno.

Upala na finijim i sitnijim dušnikovim ograncima javlja se osobito u djece, starih ljudi i tjelesno slabih ljudi, a nastavlja se obično na upalu debljih ogranaka.

Ta je vrst upale uvijek povezana s jakom groznicom i kašljem. Nerijetko prelazi u upalu pluća.

Liječite akutni bornhijalni katar prirodnim putem uz pomoć čaja

Sastav čaja: 40 g korijena bijeloga sljeza, 40 g crnoga sljeza, 40 g listova dunje, 40 g listova gaveza i 40 g korijena zečjeg trna

Trave jako usitniti i smiješati zajedno. Pripremiti umjeren čaj, a to znači u 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i poklopljeno kuhati 1 minutu. Hladiti poklopljeno. Čaj se pije mlak, zaslađen medom, u jednakim vremenskim razmacima 6 puta dnevno po 1 dl. Ujutro, u podne i uvečer, na kocku šećera nacijediti kavenu žličicu soka od bijeloga luka i odmah pojesti. Poslije toga popiti 1/2 dl medom zaslađenog čaja.

U pogledu ishrane, jesti mlaku i čorbastu hranu sa što više raskuhanoga povrća i divljeg zelja.

Za vrijeme liječenja potrebno je potpuno ostaviti cigarete, izbjegavati zagušljive prostorije i ne uzimati hladne napitke. Isto tako, veoma je opasno izlaziti van kuće oznojen.