Alergije na hranu koje su opasne po život

Unatoč tome što se alergije na polen mogu činiti mnogo neugodnijima, trebamo biti svjesni činjenice da su alergije na hranu ozbiljan zdravstveni problem, koji ponekad može da završi fatalno.

Spomenuti ćemo primjer alergijskih reakcija u Americi.

Advertisement

Naime, u Americi svake godine, između 150 i 200 ljudi umre zbog toga što su, ne znajući, pojeli namirnicu na koju su alergični. Osim toga, takve su alergije sve učestalije, neki pretpostavljaju da je glavni krivac genetski inženjering, a drugi optužuju korištenje pesticida.

Na žalost, za alergiju na hranu nema nikakvog lijeka, pa je jedini način izbjegavanja rizika od alergijskog napada u biti izbjegavanje namirnice na koju je osoba alergična.

Advertisement

Jedanput kada se alergijska reakcija pojavi, ne može se predvidjeti koliko će simptomi postati snažni i opasni. Najčešće su kožne reakcije, a nerijetko se alergija na hranu iskazuje samo osjećajem pečenja ili svrbeža na jeziku ili usnicama. Ipak, takve alergijske reakcije mogu izazvati i smrtonosni anafilaktički šok.

Namirnice koje najčešće uzrokuju alergije su kravlje mlijeko, jaja, ribe i plodovi mora, žitarice, soja, kikiriki, orasi i bademi, lješnjaci i jagode.

Alergije na hranu mogu se javiti u svakom životnom dobu, no najčešće se javljaju u prvim godinama života. U zapadnim zemljama zabilježeno je da je učestalost tih reakcija kod djece od 8-28 posto, a kod odraslih su znatno rjeđe, odnosno od 1.4 do 1.8 posto. Alergije se često nasljeđuju u porodici.

Advertisement