Alkoholizam kao bolest – Liječenje alkoholizma

Pod tom bolesti podrazumijevamo trajnu naviku uživanja raznih vrsti alkoholnih pića u većim količinama uz razvijenu ovisnost o piću. Alkoholizam je razvijeniji u muškaraca nego u žena.

Ukratko o alkoholizmu, i načinima liječenja te bolesti.

Alkoholizam je vrsta toksikomanije, odnosno bolesnog poriva da se uzima neko otrovno sredstvo što djeluje na centralni živčani sistem i izaziva prividno ugodno stanje.

U tom smislu, alkohol ubrajamo u droge. Već i male količine alkohola izazivaju trovanje. Bolest na razne načine oštećuje duševni život čovjeka te dovodi do raznih poremećaja, istinskih duševnih bolesti kao što su kronični alkoholizam, alkoholno ludilo i alkoholna ljubomora.

Ako ste sami sebi priznali da imate bolest, vrijeme je da krenete sa liječenjem od alkoholizma. Možda vam pomognu neki naši savjeti. Pisali smo već na tu temu pa pročitajte sve o alkoholizmu.

Liječenje alkoholizma

Ukoliko bolest nije uzela maha, alkoholna navika može se izbjeći ako se umjesto alkohola pije mineralna voda s tinkturom što se koristi pri liječenju starijih osoba od histerije. Tinktura se priprema od mješavine trava: 20 g cvjetova ljubice mirisne (i peteljke), 20 g ružmarina, 20 g listova pitome nane, 20 g listova kadulje, 20 g listova i cvjetova vrijeska te 20 g stabljike majčine dušice.

Pripremanje i primjena tinkture: Mješavinu trava staviti u bocu s pola litre alkohola jačine 40 vol.%, i pustiti da začepljeno odstoji 24 sata. Kad god se osjeti potreba za pićem, popiti 2 dl mineralne vode s 10 do 20 kapi navedene tinkture. U prvih 10 dana uzimati 2 dl mineralne vode s 20 kapi tinkture, drugih 10 dana smanjiti na 15 kapi, nadalje 10 kapi, tako da se za 2 mjeseca pije samo mineralna voda bez tinkture.

Uz mineralnu vodu s tinkturom dnevno što više piti voćne sokove.