Američka vlada: Marihuana liječi rak

Zanimljiva vijest, koja se vrlo brzo proširila medijskim prostorom, stiže iz National Cancer Institutea, središnje agencije vlade SAD-a za liječenje raka, a koja je potvrdila da marihuana ubija zloćudne stanice.

NCI na svojim službenim stranicama navodi kako su studije koje su provedene na glodavcima pokazale da marihuana, točnije njezine aktivne supstance THC I CDB, ubijaju stanice raka. Iako je već otprije bilo poznato da kanabis može pomoći u liječenje od teških bolesti, barem u pogledu smanjenja bolova, ovi navodi iz ugledne američke institucije vrijedni su pozornosti.

Advertisement

„Studije provedene na miševima i štakorima utvrdile su da kanabinoidi mogu ograničiti rak tumora tako da uzrokuju smrt stanica tumora. I to blokirajući njihov rast, kao i blokirajući razvoj krvnih stanica koje se važne za rast tumora – navodi središnja agencija vlade SAD-a za liječenje raka.

Advertisement

Aktivne supstance u kanabisu, prema istraživanju, mogu smanjiti bol, povećati efikasnost kemoterapiju i probuditi apetit kod pacijenta. Nadalje, otkriveno je da THC ima anti-tumorsko djelovanje, što znači da ubija zloćudne stanice. Istraživanje se odnosilo na rak jetre, tako da o drugim vrstama ove teške bolesti nema konkretnih informacija.

Ovo je zasigurno važna spoznaja, no marihuana je i dalje u nekim zemljama potpuno zabranjena, a negdje je dozvoljeno korištenje u medicinske svrhe. Mnogo se ljudi zalaže za legaliziranje marihuana, ističući pritom da bi to ne samo pomoglo pacijentima nego bi i pokrenulo gospodarstvo jer je kanabis biljka koja se može dobro iskoristiti u privredi.

Bilo kako bilo, klinički postupak liječenja za sada se vjerojatno neće mijenjati, pogotovo dok je marihuana zabranjena. Do sada se pokazalo da je kanabis djelotvoran i kod multiplaskleroze jer pacijentima značajno olakšava smetnje od te neizlječive bolesti.

Vjerojatno ćemo morati pričekati još jedno vrijeme da se marihuana legalizira.

Advertisement