Angina pectoris – Ishod bolesti može dovesti do infarkta miokarda, aritmija ili iznenadne smrti

Uzroci ove bolesti su arterioskleroza srčanih arterija koja nastaje zbog nedovoljnog kisika, trajnog stresa i preopterećenosti. Rizični faktor je i prekomjerno pušenje.

Prevencija ove pojave je najbolje rješenje za sve vas koji strahujete od pojave bolesti. Najbolje što možete učiniti je da utječete na faktore rizika koji se mogu promijeniti.

Advertisement

To se odnosi na prestanak pušenja, smanjenje tjelesne težine ako je ona povećana, te kontrolu krvnog tlaka, šećera i kolesterola.

Neka su ispitivanja pokazala da se utjecajem na faktore rizika može spriječiti napredovanje oštećenja koronarnih arterija. Acetilsalicilna kiselina, lijekovi kao što su nitrati, beta-blokatori, kalcijski antagonisti ili drugi mogu se primijeniti u svrhu prevencije angine i njezinog ublažavanja.

Bolovi uslijed grčenja srčanog tkiva šire se u ruke, a traju nekoliko minuta. Napadi ove vrste se mogu spriječiti lijekovima, a bolovi se javljaju u različitim vremenskim razmacima. Ovakvi napadi mogu biti upozorenja za srčani infarkt.

Advertisement

Ukoliko primijetite simptome angine pectoris, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć. Neke mjere preventive i samopomoći ipak postoje. To su prije svega hranjenje bazičnom hranom sa što više povrća, općenito izbjegavati sol, te kontrolirati tjelesnu težinu.

>> Uvijek pazite na razinu kolesterola

Smanjite konzumaciju alkohola i pušenje duhana, primijenite tehnike opuštanja kako bi otklonili stres, te nastojite snižavati krvni tlak.

Dobro je i piti čajeve koji jačaju srčano tkivo, umiruju rad srca i snižavaju krvni tlak poput čajeva od kamfora, bijelog gloga i imele. Mogu se koristiti i prirodni preparati kao što su Crataegus forte kapi.

Advertisement