Aromatično bilje – Celer (apium graveolens) – Koristi se za pripremu zaprški, marinada, a jedu se i plodovi

Celer se često koristi u pripremi raznih jela, te je neizostavan sastojak talijanskih specijaliteta. Koristi se za pripremu zaprški, marinada, a jedu se i plodovi.

Odličan je prirodni lijek za liječenje astme, katara pluća, promuklosti, bolesti živaca, mokraćnih putova, bubrega, gihta i reume.

Također, celer dobro potiče apetit, otklanja probavne smetnje, jača želudac.

Celer se koristi u liječenju vodene bolesti, reumatskih bolesti, gihta i pretjerane gojaznosti, kroničnog katara pluća, grčeva u prsnom košu, što su povezane s osjećajem straha, nadutosti, slabosti želuca, pomanjkanja apetita i bolesti koje su uvjetovane nedostatkom osnovnih materija potrebnih organizmu.

Osim svega gore što smo spomenuli, celer je jako dobar za cirkulaciju i krvnu sliku.

U kuhinji – Pripremite ukusno jelo od srnećih medaljona sa pireom od celera. Srneće medaljone popržite na maslacu u tavi, te stavite nekoliko minuta u pećnicu. Umak ćete pripremiti tako što ćete na maslinovom ulju popržiti nasjeckani luk, celer, bobice od smreke i srneće kosti. Povremeno se kasnije u smjesu dodaje juha. Procijedite smjesu, te dodajte maslaca i izmiješajte. Pire od celera napravite tako da prvo izmiješajte 4 kuhana krumpira i celer bez listova. Smjesu postavite na vatru kako bi voda ishlapila, dodajte 100 grama maslaca, 100 grama parmezana i malo mlijeka. Dodajte soli i muškatnog oraščića te meso poslužite s umakom i pireom od celera.

Ljepota i zdravlje – Celer je bogat vitaminima A, B i C, te mineralima soli. Njegov sol pomaže pri liječenju reumatskih bolova i pretilosti. Potiče apetit i smanjuje nadimanje, a koristi se i kao kupka pojedinih prmrzlih dijelova tijela. Mazanjem rema na bazi celera na lice smanjujemo pojavu bora, a žvakanjem očuvajemo lijepe i bijele zube.

Još o celeru i ljekovitim svojstvima biljke pročitajte u ovom članku.