Aromatično bilje – Četrina ili lujza (lippia citriodora) – Čajevi spravljeni od ove biljke pomažu pri poticanju probave i djeluju smirujuće

Začin se koristi za marinade, pri pripremi mesa sa žara, te za pripremu biljnih likera i ukrašavanje gotovih jela. Četrina ima gorak i jak okus, a čajevi spravljeni od te biljke pomažu pri poticanju probave i djeluju smirujuće.

Jeste li čuli za ovu aromatičnu biljku?

Pročitajte u nastavku kako se koristi u kuhinji, a kako u pripremi prirodnih ljekovitih preparata.

U kuhinji – Od četrine se izrađuju likeri. Za pripremu jednog takvog likera potrebno je 40 listova četrine, kora jedne naranče, jedan limun, cimet, 400 grama čistog alkohola za likere, 400 grama vode i 300 grama šećera. Pomiješajte sve osim vode i šećera i pustite da se namakaju 12 dana. Pripremite sirup otapajući na laganoj vatri šećer u vodi. Dok se sirup hladi, procijedite alkohol, pomiješajte ih i ponovno procijedite. U boci treba stajati oko godinu dana. Spravljeni liker pospješuje probavu.

Ljepota i zdravlje – Listovi četrine koriste se za kupke, a koriste se i za čišćenje zuba i osvježavanje daha. Moguće je da mogu ublažiti bol uzrokovanu zuboboljom.