Aromatično bilje – Čubar (satureja hortensis) – Listovi biljke se dodaju pečenjima ili na roštilj

Kod kuhanja koriste se listovi čubra kao dodatak pečenjima, mesu sa roštilja te kao sastavni dio različitih mješavina aromatičnog bilja. Cvjetovi čubra nalaze se u skupinama od 2-6 cvjetova na malim peteljkama ispod listova.

Radi se o jednogodišnjoj, zeljastoj, vrlo razgranatoj i mirisnoj biljci, koja raste u visinu oko 30-40 cm. Sitnih je i uskih, kopljastih, do 3 cm dugih nasuprotnih listova.

Advertisement

Cvjetovi ove biljke su sitni, bijeli ili ružičasti, na kratkim peteljkama, u pazušcima listova. Plod čine zrnca boje oraha, izbrazdana tankim brazdama.

Advertisement

U kuhinji – Jelo koje se može pripremiti s čubrom je sipa. Sipe napunite smjesom koja se sastoji od kruha natopljenog mlijekom, češnjakom, peršinom, soli i paprom. Sipe postavite u vatrostalnu posudu u kojoj se nalazi maslinovo ulje. Sve zapecite pola sata u pećnici. Nakon toga sipe napunite čubrom, dovršite pečenje i poslužite.

Ljepota i zdravlje – Biljka čubar koristi se za zacijeljivanje rana, ima antiremuatska, antiseptična i stimulativna svojstva. Uspješno liječi čireve u usnoj šupljini, a djeluje protiv povraćanja i proljeva. U obliku čajeva pospješuje probavu, ublažava otivanje i bol kod uboda insekata. Šaku čubra stavite u vodu kako biste napravili kupku koja je revitalizirajuća, mirisna i stimulirajuća.

Advertisement