Aromatično bilje – Hren (cochlearia armoracia) – Snažni miris otvara dišne puteve i nadražuje oči prilikom ribanja hrena

Korijen ove biljke ima pikantan okus, a uz malo šećera i octa dobiva se jaki okus koji se može poslužiti sa kuhanim jelima. Nasjeckani listovi imaju aromatična svojstva, a snažni miris otvara dišne puteve i nadražuje oči prilikom ribanja hrena.

Kao i ostalo povrće iz roda kupusnjača, poput brokule, kupusa, cvjetače, prokulica i koraba, hren sadrži glikozide sinigrin i alil izotiocianat, koji su osobito zanimljivi u prehrani zbog izraženih antibiotskih i antikancerogenih svojstava.

Advertisement

Gore spomenuti spojevi osim što inhibiraju maligna oboljenja u različitim tkivima imaju učinak inhibiranja i na posljedice djelovanja kancerogenih spojeva.

Hren podiže prirodnu otpornost organizma, štiti od prehlade, olakšava i stabilizira probavu, potiče rad srca i cirkulaciju, zaustavlja rast bakterija, odličan je diuretik, ublažava respiratorne probleme, pomaže kod reumatizma.

Oblog od naribanog hrena primjenjuje se za ukočenost mišića i zglobova.

Advertisement

Osim navedenog, alil izotiocianat sprječava rast štetnih bakterija u hrani te djeluje kao prirodni konzervans.

U kuhinji – Od hrena se može napraviti umak s dodatkom vrhnja za kuhanje. U posudu se stavi 100 grama naribanog hrena, dodaje sredina kruha namočena prethodno u mlijeku. Sve se pomiješai dodaje 2 žličice šećera,2 žlice vrhnja za kuhanje, nekoliko kapi octa i sol. Umak je prilkladan kao dodatak kuhanim jelima.

Za ublažavanje kiseline u želucu stavite dvije šake nasjeckanog korijena te pustite da se 10 dana moči u itri vina ili piva. Procijedite i popijte malu čašicu po potrebi.

Ljepota i zdravlje – Ljekovita svojstva hrena poznata su gotovo oduvijek. Hren pospješuje probavu, koristi se za masiranje, te potiče cirkulaciju. Pomaže kod reumatskih bolova i išijasa, te raznih ozljeda. Oprezno baratajte s hrenom jer može izazvati iritaciju očiju.

Advertisement