Aromatično bilje – Kopar (anethum graveolens) – Ljekoviti dijelovi kopra su njegovi listovi i cvjetovi koji se skupljaju do sazrijevanja i plodovi koji se skupljaju kada biljka sazre

Koprom možete začiniti salate i kuhano povrće, a koriste se listovi i plodovi. Upotreba ovog začina nije raširena u mediteranskoj kuhinji. Cvjetovi su oblika kišobrana i žute boje.

Ljekoviti dijelovi kopra su njegovi listovi i cvjetovi koji se skupljaju do sazrijevanja i plodovi koji se skupljaju kada biljka sazre.

Jedinstvena ljekovita svojstva kopar zahvaljuje dobrom mineralnom i vitaminskom sastavu te snažnim fitonutrijentima monoterpenima, kao što su karvon, limonen, anetofuran i flavonoidima poput kemferola i vicenina.

U kuhinji – Jelo kojem kopar daje dodatnu puninu se sastoji od špageta i lososa. Na malo maslaca se zažuti sitno nasjeckani luk, doda 40 grama brašna i 300 mililitara mlijeka. Smjesa se kuha dok se ne dobije gusti umak. Zatim se doda 300 grama dimljenog lososa narezanog na komadiće, te šačica nasjeckanog kopra. 300-350 grama špageta se posoli i skuha, procijedi te začini umakom.

Ljepota i zdravlje – Kopar pomaže pri upalama u ustima, loše probave i uklanja probavne plinove. Može se spraviti čaj koji je odličan diuretik. Sjemenke također smanjuju grčeve, bolove u želucu, povraćanje i štucanje, a od ulja se proizvode kozmetički preparati, sapuni, deterdženti, kreme, losioni i parfemi.