Aromatično bilje – Korijandar (coriandrum sativum) – Daje se naročito protiv tromosti probavnih organa i za istjerivanje plinova

Korijandar je glavni sastojak curryja, a koristi se za pripremu marinada, ribljih juha, pirjanog mesa i drugih suhomesnatih proizvoda. Od njega se izrađuju kolači i likeri, a zahvaljujući svojim svojstvima smiruje grčeve u želucu i smetnje u debelom crijevu uzrokovanih stresom.

Etersko ulje djeluje slično kao i ulje morača, ali ipak malo slabije. Izaziva jednu vrstu pijanstva i duboki san.

Najviše korijandra troši industrija likera, peciva, slatkiša i piva, a mnogo se troši i kao zamjena za biber.

Linalol se upotrebljava za proizvodnju linalil-acetata. Ulje služi i kao zamjena za lavandulino i bergamotovo ulje. Daje se naročito protiv tromosti probavnih organa i za istjerivanje plinova.

Dobra je kombinacija, kim sa korijanderom u jednakim dijelovima. Mješavina kao sredstvo za izazivanje apetita i istjerivanje plinova, odnosno vjetrova pravi se od četiri ploda u podjednakim količinama, plod anasona, mirodije, kima i korijandra.

Upotrebljava se kao čaj nakon jela, po jedna žličica na šalicu ključale vode.

U kuhinji – Od korijandara i meda možete napraviti dobar liker. U loncu se otopi 500 grama bagremovog ili lipovog meda, te doda 400 grama čistog 70-postotnog alkohola, 100 ml vode, 150 m bijelog vina, koru limuna i u prah pretvorenih plodova korijandara. Stavite u bocu i zatvorite te pustite da miruje nekoliko mjeseci.

Ljepota i zdravlje – U medicini se korijandar koristi za poboljšavanje okusa nekih lijekova, te biljnih laksativa. Prašak sjemenki je bogat mastima, škrobom i šećerima, a plodovi u kupki imaju osvježavajući dezodorirajući učinak. Ulje ove biljke se koristi za proizvodnju parfema, sapuna i krema.