Aromatično bilje – Krasuljica (anthriscus cerefolium) – Začin se može koristiti za varva, umake ili za pečenje u foliji

Miris ove biljke posjeća na kopar, a kao začin koriste se listovi i plodovi. Začin se može koristiti za varva, umake ili za pečenje u foliji.

Okus krasuljice je decentan i podsjeća pomalo na anis, slatkast. Koristimo je kao dodatak u juhama, salatama, sosevima, varivima, mesu, ribi, omletu, dipovima.

Advertisement

Krasuljica se posebno često koristi sa rajčicom i juhama, sirom i začinima poput peršina i estragona.

Krasuljicu dodati u gotovo jelo jer ne trpi toplinsku obradu.

Advertisement

U kuhinji – Uz krasuljicu možete napraviti kremu od mekušaca. 600 grama mekušaca, bilo da je riječ o račićima ili škampima, očistite i sačuvaje ljuske. Za pripremu kreme ljuske pržite na 50 grama maslaca i 2 luka ljutike. Kad ljuske poprime boju, polijte ih likerom Marsala, te dodajte 50 grama rižinog brašna. Kuhajte još nekoliko minuta. Sa 200 ml ribljeg temeljca prelijte smjesu i kuhajte na laganoj vatri dok se ne dobije homogena krema. Mekušce skuhajte u vodi, i izmiksajte s vrhnjem. Umiješajte ih u kremu i kuhajte nekoliko minuta. Krema se poslužuje s listovima krasuljice.

Ljepota i zdravlje – Čaj od krasuljice odličan je tonik za masnu kožu, a koristi se i kao pripravak za ispiranje očiju kod konjuktivitisa. Listovi otvaraju tek i potiču probavu, a imaju i diuretsko djelovanje. Oblozi od nasjeckanih krasuljica pomažu pri smirivanju infekcija uzrokovanih ubodima insekata.

Advertisement