Aromatično bilje – Lavanda (lavandula officinalis) – Eterično ulje se koristi za pripremu slatkiša, likera i parfema

Prava lavanda ima najjača aromatična svojstva, a cvjetovi i listovi se koriste u kuhinji prilikom mariniranja, pečenja ili pripreme roštilja. Eterično ulje se koristi za pripremu slatkiša, likera, te parfema.

Lavanda se pokazala kao dobra ljekovita biljka, ali i kao jako dobar začin u mnogim kuhinjama svijeta.

Osim zavodljivog mirisa, lavanda ima i delikatan okus, uslijed čega se od davnine koristi kao začin u slatkim i slanim jelima.

Od nje je također moguće pripraviti ukusan čaj koji će pomoći za smirenje i pri reguliranju želučanih tegoba.

Od ove biljke možete načiniti i ukusan sirup, te ga, razrijeđen vodom, koristiti kao osvježavajući napitak ili kao dodatak različitim koktelima, voćnim salatama, sladoledima i kolačima.

U kuhinji – Pravu lavandu može se koristiti za razna jela, a nezaobilazna je za pripremu štuke na roštilju. Opranu i osušenu štuku odrežite kako bi se što prije pripremila. Štuku stavite u umak za mariniranje koji je napravljen od maslinovog ulja, čubra, timijana, papra i soli. Štuka se priprema na roštilju, te se nakon pripreme rastvori i začini majčinom metvicom s malo maslinovog ulja.

Ljepota i zdravlje – Cvjetovi lavande koriste se za pročišćavanje kože, ubrzavaju zarastanje otvorenih rana te pospješuju cirkulaciju. Tinktura lavande se koristi za masiranje, a također se može koristiti za osvježavanje daha ispiranjem i grgljanjem. Lavanda se koristi i protiv raznih insekata.