Aromatično bilje – Mažuran (origanum majorana) – Od mažurana se može pripremiti blagotvorni čaj koji potiče apetit i ublažava grčeve u želucu

Osim kao ljekovita biljka, mažuran se koristi i kao začin u pripremi mnogih jela. Cvjetovi imaju svojstvo pospješivanja probave i ublažavanju grčeva, a eterično ulje u malim količinama djeluje protiv glavobolje.

Mažuran je uistinu impresivna i začinska i ljekovita biljka.

S obzirom na sastav eteričnih ulja vrlo često se upotrebljava u aromaterapiji, za ublažavanje simptoma astme, bronhitisa, upale sinusa, glavobolja ili probavnih tegoba kao što je napuhnutost, žgaravica, mučnina.

Pored svega već spomenutog, mažuran se dodaje i uljima za masažu jer na taj način doprinosi oslobađanju bolova u mišićima.

Koristi se kao tonik za ublažavanje stresa. Od mažurana se može pripremiti blagotvorni čaj koji potiče apetit i ublažava grčeve u želucu. Flavonoidi iz mažurana posjeduju sedativna svojstva, što pomaže kod nesanice, glavobolja ili migrena. Smanjuje zubobolju, bolove kod artritisa, istegnuća i ukočenih zglobova. Jače doze imaju umirujući i antidepresivni učinak, dajući lagano euforično raspoloženje.

U kuhinji – Jelo koje možete spremiti s mažuranom je pikantna piletina. Komad piletine izrežite na velike komade i posolite. Vanjski dio premažite smjesom koja je napravljena od usitnjenih borovnica, čubra i mažurana. Nadjev se sprema od 50 grama crvenog uka i nasjeckanog češnjaka, te se poprži na maslacu. Zatim se dodaje 250 grama gljiva i sve pomiješa na jakoj vatri. Dodaje se mažuran i peršin. Piletina se nadjene smjesom te zaveže kako smjesa ne bi izašla vani. Omotajte sa 150 grama pancete i zamotajte u foliju, te povremeno dolijevajte crveno vino. U pećnici pecite 45 minuta i poslužite s pečenim krumpirima.

>> Ulje origana

Ljepota i zdravlje – Mažuran se koristi za inhalacije, te kao sredstvo protiv prehlade jer smanjuje oticanje očiju i oslobađa nos od začepljenosti. Kupka od mažurana ima umirujući i opuštajući učinak. Mažuran u obliku obloga možete postaviti na bolno mjesto ukočenog vrata.