Aromatično bilje – Metvica (mentha piperita) – Ova biljka jako dobro može poslužiti kao začin u juhama, salatama, jelima od povrća, slasticama i osvježavajućim pićima

Metvica pospješuje probavu i gasi žeđ, a koristi se i u obliku likera. U nekim dijelovima svijeta se koristi kao ukras jela, dok se u anglosaksonskim zemljama često koristi i u pripremi jela.

Metvica ima veliku upotrebu u prehrani. Ova biljka jako dobro može poslužiti kao začin u juhama, salatama, jelima od povrća, slasticama i osvježavajućim pićima.

Biljka metvica se jako dobro slaže s povrćem poput rajčica, krastavaca, graška i voćem poput ananasa, limuna, naranče i dinje. Možete ju dodati i u jogurt ili čokoladu.

Čaj od metvice je popularan u Africi i na Bliskom istoku, gdje se poslužuje u posebnim srebrnim šalicama. Kad pripremate čaj od metvice pamtite da čistoća i kvaliteta vode utječu na okus. Čajnu žlicu metvice prelijte s 0,2 litre vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

U kuhinji – Jelo koje se može spremiti uz začin metvicu je janjeći but. U posudi punoj hladne vode stavite jedan crveni luk, stručak peršina, jednu mrkvu, celer, krupnu sol i janjeći but. Kuhajte sve dok se meso ne skuha na laganoj vatri. Nakon toga izvadite but na tanjur, te dodajte umak. Umak se priprema od 50 grama nasjeckanih listova metvice, bijelog vinskog octa i 2 žličice šećera u prahu.

Ljepota i zdravlje – Listovi metvice mogu se utrljati na mjesto uboda pčele, ili kako bi se ublažio svrab, a u biljnim ljekarnama mogu se pronaći sredstva na bazi metvice koja djeluju umirujuće. Pročišćuje dišne putove kada se inhalira, te je koristan tijekom prehlada i upala sinusa. Koristi se i za njegu usme šupljine u obliku vodica za ispiranje, te za svjež dah i zdravlje zuba.