Aromatično bilje – Mirta (myrtus communis) – Žvakanjem mirte nekad se koristilo kao pranje zuba, a listovi mirte imaju ljekovita i antiseptička svojstva

Tipična primorska biljka koja ima plavo-crne bobice koristi se za pripremanje ribljih i mesnih specijaliteta, pečenja, mariniranih jela i roštilja. Nekad se biljka mirta zvala i ‘anđeoska vodica’, jer sredstva koja se spravljaju dobro utječu na kožu.

Za biljku mirta smo svi čuli jer je riječ o biljci lijepih svjetova koji ukrašavaju naš okoliš.

Advertisement

Obična mirta tipična je za cijelo područje Mediterana, potječe iz južne Europe i sjevernog dijela Afrike, a po nekim povijesnim nalazima da se zaključiti da joj je pradavna postojbina bila Bliski Istok.

Ljepoti mirtinog cvijeta nisu mogla odoljeti ni antička božanstva, tako je u staroj Grčkoj prelijepa boginja Afrodita odabrala mirtu kao svoj simbol, znajući da je Afrodita rođena iz morske pjene, lako ju je povezati sa pjenastim izgledom mirtinih cvjetova.

Advertisement

U starom Rimu njena “blizanka po ljepoti”, Venera širila je svoje zavodničke moći u okrilju mirtinog grma. Venerin lik često se prikazuje sa vjenčićem mirte na glavi.

U kuhinji – Pečeni odojak sa mirtom specijalitet je za koji je potrebno 3-5 kilograma odojka. Očišćeni odojak, posoljen i začinjen mirtom, stavi se na ražanj okrenut trbuhom prema vatri. Nakon što se meso ispeklo, dodamo slaninu. Ukoliko nemate mogućnost korištenja ražnja, može se ispeći i u pećnici.

Ljepota i zdravlje – Žvakanjem mirte nekad se koristilo kao pranje zuba, a listovi mirte imaju ljekovita i antiseptička svojstva. Zbog eteričnog ulja ima ugodan miris. Postoje napici koji se koriste za ispiranje intimnih dijelova tijela u slučaju svraba ili iritacije kože. Tonik mirte se koristi za proljepšavanje i pomlađivanje kože.

Advertisement