Aromatično bilje – Običan anis ili bedrinac (pimpinella anisum) – Sjemenke anisa umiruju grčeve, jačaju želudac i pospješuju probavu

Biljka anis koristi se za pripremanje likera, slastica i kruha, ali i kao začin za glavna jela. U obliku čaja anis pomaže kod loše probave i vjetrova, te potiče laktaciju kod dojilja.

Ljekovito djelovanje anisa je višestruko, a najčešće se biljka koristi kao prirodni lijek protiv nadimanja.

Sjemenke ove biljke jako efikasno umiruju grčeve, jačaju želudac i pospješuju probavu i odvod štetnih sokova iz organizma te čiste krv i jačaju živce.

Biljka anis čisti pluća od sluzi, želudac, mokraćni mjehur i bubrege, jača probavne organe, popravlja neurednu menstruaciju te otklanja nesanicu.

Također se koristi u industriji kolača i slatkiša, kozmetičkih proizvoda i proizvodnji likera. Po čitavom svijetu postoje likeri i rakije s mirisom anisa, poput francuskog pernoa, turskog specijaliteta raki, grčkog uza i makedonske mastike.

U kuhinji – S anisom kao začinom možete napraviti ukusno jelo – pržene tortellone. Od 400 grama raženog brašna, 100 grama običnog brašna, 30 grama rastopljenog maslaca, 2 žlice mlake vode, malo soli i sjemenki anisa napravite tijesto.Tijesto podijelite na 12 dijelova u koji ćete postaviti nadjev. Nadjev spremite od 200 grama svježeg sira, 120 grama šećera i 150 grama mljevenih sjemenki anisa. Na 6 dijelova postavite nadjev, a s drugih 6 dijelova preklopite. Rubove dobro zatvorite, a pripremljene tortellone pržite u puno maslinova ulja. Dodatno, možete napraviti umak kojim ćete preliti tortellone od 50 grama meda i 150 grama sjemenki maka.

Ljepota i zdravlje – Anis ima dezinfekcijska, antibakterijska i aromatska svojstva zbog svog esencijalnog ulja, a koristi se za proizvodnju sapuna i zubnih pasta. Žvakanje sjemenki anisa smiruje štucanje.