Aromatično bilje – Poriluk (allium porrum ampeloprosum) – Jako dobra namirnica koja čisti crijeva, a djeluje čim pojedete porciju ukusnog jela od poriluka

Zbog blagog okusa dodaje se raznim jelima, a u kuhinji se koristi donji dio biljke. Poriluk se koristi za spravljanje zaprški, salsi i umaka. Za razliku od crvenog luka i češnjaka, ova biljka nema lukovice.

Pročitajte malo o zdravstvenim prednostima konzumiranja poriluka, odnosno ukusnih jela od ove biljke.

Ako na poriluk gledamo kao na ljekovitu biljku, onda možemo spomenuti da je ovo jako dobra namirnica koja čisti crijeva, a djeluje čim pojedete porciju ukusnog jela od poriluka.

Poriluk čisti želudac i crijeva, uništavajući kolonije bakterija i gljivica koje su uzročnici raznih tegoba.

Poriluk je dobar jer učvršćuje i poboljšava obrambene mehanizme u organizmu, snižava krvni tlak i razinu kolesterola. Poriluk dobro utječe na izlučivanje mokraće, obnavlja crijevnu floru te pomaže u detoksikaciji organizma.

Za još zanimljivih detalja o ljekovitim svojstvima poriluka, slijedite poveznicu.

U kuhinji – Oprani i zakuhan u slanoj vodi poriluk procijedi se i rasporedi na maslacem namaanoj tavi. Prekrije ih se potom s nekoliko listića maslaca, te doda parmezan, mučkatni orašćić, te takav zapeče u pećnici.

Osim zapečenog poriluka, može poslužiti i kako ukras jela. Zelene dijelove namočite u vreloj vodi i ostavite dok se ne ohladi. Procijedite te narežite i koristite za prekrivanje ostalog povrća ili jela.

Ljepota i zdravlje – Poriluk je sličan crvenom luku, po okusu i sastavu. Preporučuju se ljudima koji imaju problema s mokraćnim infekcijama, artritisom, zatajenjima bubrega i arteroskleroze. Čisti i jača organizam, a ima i laksativna i antiseptička svojstva.