Aromatično bilje – Ružmarin (rosmarinus officinalis) – Više od tisuću godina je ružmarin cijenjen začin i prirodni lijek

Začinska biljka ružmarin koristi se u pripremi mnogih jela, primjerice u pripremi pečenja, umaka, marinada, kruha. Ima ljekovita svojstva, a osim što je ukusan, ružmarin je i lijepa biljka koja se često sadi u vrtovima kao ukrasna biljka.

Ružmarin je grmolika ljekovita biljka koju često susrećemo u mediteranskom predjelu,ali i u ostalim dijelovima svijeta.

Advertisement

Više od tisuću godina je ružmarin cijenjen začin i prirodni lijek.

Stari narodi su bili dobro upoznati s ovom biljkom, koju je pratio glas da poboljšava pamćenje, pa su je grčki studenti stavljali na glavu kada su pripremali ispite.

Ružmarin se koristio tijekom vjenčanja, ali i na sprovodima, za ukrašavanje krovova crkava i za svečane dvorane, kao tamjan u vjerskim obredima i protiv uroka.

Advertisement

U staroj Engleskoj ružmarin je bio simbol vjernosti, iz čega je nastao običaj da se na svadbi odjeća kiti ružmarinom.

U kuhinji – U vatrostalnu posudu stavite 600 grama teletine, 4 češnjaka i ružmarin. Prekrijte sa kilogramom soli i pecite 30 minuta u pećnici, a nakon toga meso izvadite i zapecite na vatri s malo maslinova ulja. U malo zagrijanog ulja dodajte kadulje, ružmarina, origana i rajčice, posolite i popaprite, te dodajte prethodno izrezanom mesu.

Ljepota i zdravlje – Ružmarin se koristi kao sredstvo za jačanje organizma i želuca, a u slučaju promuklosti može se inhalirati parama ružmarina. Koristi se za pripremu losiona i mirisnih kupku, te koristi za liječenje reumatskih bolova i bolova u vratu. Paste s dodatkom ružmarina učvršćuju desni, za njegu usne šupljine, te se koristi kod pojave afti.

Advertisement