Aromatično bilje – Siriš (angelica archangelica) – Korijen i sjemenke biljke u sebi sadrže esencijalno ulje

Listovi, izdanci, peteljke, plodovi i korijen – ukratko, svi dijelovi ove biljke mogu se koristiti. U ljekarnama možete nabaviti čaj koji potiče probavu, iskašljavanje i smanjuje bolove i grčeve.

Anđelika, odnosno biljka siriš je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki.

Prilično je nalik kimu i anišu. Dostiže visinu do 2 metra, ima okruglu stabljiku, koja je uzdužno brazdasta, šuplja i plavičaste boje.

Razgranjuje se samo na gornjim dijelovima. Listovi su veliki, dvostruko i trostruko razdijeljeni i na krajevima nazubljeni.

Cvijet je štitac sa zelenkastim i žućkasto bijelim cvjetićima.

Ogranci cvijeta imaju kratke, čekinjaste zaštitne listiće. Korijen je smeđe do crvenkastosmeđe boje.

Miris korijena je jako aromatičan i ugodan, a okus sladunjav na početku, a kasnije oštar i gorak.

U kuhinji – Sa začinom sirišem predlažemo spremiti oradu. Očišćena orada nareže se na komade. Poriluk se pirja na maslinovom ulju dok ne omekša, te se doda orada i nastavi pirjati. Po želji prelijte sa pola čaše bijelog vina. Dodajte vode i šačicu nasjeckanih peteljki ili listova siriša. Posolite i popaprite, te pecite na laganoj vatri oko pola sata.

Ljepota i zdravlje – Siriš treba koristiti u malim količinama, njegov korijen i sjemenke, jer one sadrže esencijalno ulje. Ono u malim količinama djeluje stimulirajuće, a u velikim može uzrokovati jaku depresiju. Sok ove biljke može nadražiti sluznicu ili kožu, pa je zato potrebno pažljivo kidati njegove dijelove. Esencijalno ulje se još i koristi za pripravu sedativa koji je poznat pod nazivom voda karmelićanki.