Aromatično bilje – Vlasac (allium schoenoprasum) – Biljka se može pronaći u biljnim ljekarnama jer pospješuje mokrenje i probavu

Listovi vlasca koriste se za pripremu juha, brodeta, kremastih sireva i ragua od mesa. Biljka se može pronaći u biljnim ljekarnama jer pospješuje mokrenje i probavu.

Vlasac je biljka koja hrani daje poseban okus.

Vlasac je višegodišnja biljka koja ima nježnu lukovicu iz koje izbijaju gusti jako ukusni cjevasti listovi plavo zelenkaste boje, visoki 15-30 cm.

Biljka vlasac je samoniklo bilje koje od proljeća do jeseni raste najčešće uz obale rijeka i na vlažnim livadama, a od svibnja do kolovoza razvijaju se crvenkasti ili ljubičasti poluloptasti cvjetovi.

Po intenzivnom mirisu već su izdaleka prepoznatljivi. Sitno sjeckani listovi vlasca koriste se kao začin za jela od proljeća do jeseni, a ako se presade u lonce i drže u kući, mogu da se koriste i tijekom cijele zime.

Cvjetovi su ružićaste boje, a skupljeni su u kuglaste glavice. Od vlasca se može pripremiti aromatizirani ocat koji također pospješuje probavu.

U kuhinji – Uz pomoć aromatičnog vlasca, pripremite svježeg mariniranog lososa. Dva fileta lososa od 500 grama rasprostranite na tanjur i prekrijte krupnom soli, te pritisnite tanjurom. U hladnjaku neka odstoji 24 sata, a zatim ju je potrebno ispirati najmanje pola sata te dobro osušiti.

Nakon što se nareže na tanke odreske, izmiješajte ih s 100 grama octa, te maslinovim uljem i 20 grama nasjeckanog vlasca i žlicom zelenog papra. Ostavite ribu ponovo u hladnjak da se marinira 24 sata, te ju poslužite s umakom za mariniranje na listovima matovilca.