Arterioskleroza krvnih žila mozga

Arterioskleroza krvnih žila mozga bolest je koja se najčešće javlja kod ljudi u poodmakloj dobi.

U pojedinim obiteljima bolest se javlja u mlađoj dobi, no kako smo već kazali najčešće bolest pogađa one starije.

Uzrok arterioskleroze mozga je još uvijek nepoznat.

Pri nastanku bolesti važnu ulogu imaju razna trovanja alkoholom, kavom, duhanom i sličnim porocima. Krvne žile mozga postaju neelastične i krute, a zbog manje propusnosti mozak se slabije opskrbljuje krvlju, te na kraju i kisikom.

Zbog nedovoljne ishrane mozak u cijelosti postaje manjim, a pojedini njegovi dijelovi vremenom propadaju. Bolest se razvija postupno, što traje godinama. Ovisno o tome koji je dio mozga jače zahvaćen, javljaju se određene živčane smetnje. Bolesnici se žale na glavobolju, šumove u ušima, brzo umaranje, vrtoglavicu i slične simptome. Bolesnik je manje sposoban za umni i fizički rad. Postaje ravnodušnim, a pamćenje mu postupno slabi. Pojavljuje se nesanica koju bolesnici podnose jako teško. Noću ne mogu zaspati, a po danu se osjećaju pospanima, umornima, zbog čega nerijetko zadrijemaju tijekom dana.

Tjelesne tegobe popraćene su strahom. Novije događaje teže pamte, dok one iz duboke prošlosti zadržavaju u dobrom pamćenju. Kao popratna posljedica bolesti može nastupiti uzetost pojedinih dijelova tijela, udova, a može nastupiti i moždana kap.

Prepoznatljivi znaci bolesti su ukočenost mišića, drhtanje ruku ili glave u mirnom stanju te hod sitnim koracima. Bolest se pogoršava na mahove, da bi nakon pogoršanja stanje godinama bilo bez promjena.