Arterioskleroza – Simptomi bolesti se obično postupno razvijaju kako raste aterom i zatvara lumen krvne žile

Arterioskleroza predstavlja promjenu krvnih žila uslijed nikotina, povišenog kolesterola i starenja krvnih žila. Uslijed masnoće i vapnenca u krvi žile postaju tvrde i gube svoju elastičnost. Zbog toga se sužavaju i onemogućavaju normalan optok krvi kroz njih.

Ateroskleroza je najčešća i najozbiljnija bolest u skupini bolesti nazvanoj arterioskleroze, odnosno bolesti za koje je karakteristično da arterijska stjenka postaje stanjena i slabije elastična.

Advertisement

Ateroskleroza se obično ne dijagnosticira dok ne nastane kritična stenoza, takozvano suženje, tromboza, aneurizme ili embolija.

Simptomi bolesti se obično postupno razvijaju kako raste aterom i zatvara lumen krvne žile. Pri tome je prvo uočljiva nemogućnost dodatne opskrbe krvlju pojedinih organa pri povećanim potrebama, što se manifestira stezanjem srčanog mišića u fizičkom naporu (angina pectoris), bolne pulsacije u ekstremitetima. Ako dođe do naglog začepljenja velike arterije i simptomi su puno ozbiljniji koji mogu ostaviti i trajne posljedice koje uočavamo nakon moždanog udara koji je nastao začepljenjem krvne žile u mozgu ugruškom nastalim otrgnućem ateroma.

Advertisement

Ova bolest je posljedica drugih bolesti poput napada kapi, srčanog infarkta, angine pectoris, odumiranja dijelova tkiva, te odumiranja živaca. Simptomi arterioskleroze su nepravilan rad srca, poremećaj krvotoka, umanjene radne sposobnosti, razdražljivost, umor, poremećaji pamćenja te plavo-bijeli ekstremiteti.

Kada primijetite znakove bolesti, potražite liječničku pomoć kako bi se prionulo na liječenje dok je bolest još u ranom stadiju.

Za podržavanje terapije potrebno je jesti neslanu i kolesterolom siromašnu hranu, izbjegavati slatkiše, masni sir, meso i salame, bijeli kruh i plodove mora. Potrebno je također jesti više povrća, prestati pušiti i izbjegavati zadimljene prostore.

Preporučuju se čajevi od bijelog gloga, kadulje, rusomače, a kao dodatak masiranju možete dodati ekstrakt od ružmarina. Krećite se što više, izbjegavajte stres i primjenjujte metode opuštanja.

Advertisement