Aspirin može da prevenira rak? Preporučuje se da osobe starije od 40 godina uzimaju jedan aspirin dnevno!

U opširnoj studiji provedenoj na više od 25.000 pacijenata, utvrđeno je da oni koji uzimaju 75 miligrama aspirina dnevno imaju za 21% manje šanse da umru od raka.

Male doze aspirina mogu smanjiti rizik od raka.

Ta tvrdnja je već dugo povod za naučne rasprave, a sada istraživači imaju čvršće dokaze. Štoviše, preporučuju da osobe starije od 40 godina uzimaju jedan aspirin dnevno!

U opširnoj studiji koja je pratila više od 25.000 pacijenata, utvrđeno je da oni koji uzimaju 75 miligrama aspirina dnevno imaju za 21% manje šanse da umru od raka. Poslije pet godina svakodnevnog uzimanja aspirina, rizik se navodno smanjuje za 34%. Aspirin, prema studiji britanskih naučnika, najefikasnije smanjuje rizik od tumora crijevnog trakta – za čak 54%.

Profesor Peter R. sa Oxforda se osvrnuo i na rizike koje aspirin nosi. Naime, svaki tisućiti pacijent koji redovno uzima aspirin ima povećani rizik od unutrašnjeg krvarenja u stomaku. “Ranije je upozoravano da je opasnost od krvarenja kod sredovječnih ljudi prevelika da bi se aspirin uzimao samo kao preventiva za šlag ili srčani udar. Međutim, utvrđeno smanjenje smrtnosti od raka govori da je korist od uzimanja aspirina višestruko veća od rizika”, rekao je profesor na predstavljanju istraživanja. On konkretno predlaže ljudima da počnu sa svakodnevnim uzimanjem malih doza aspirina (75 miligrama) između 40. i 45. godine, ali da prestanu između 70. i 75. godine jer se tada povećava rizik od stomačnog krvarenja, prenosi Deutsche welle.

Aspirin se prije svega koristi protiv bolova ili za obaranje visoke temperature. Prema istraživanju profesora Petera R., aspirin smanjuje smrtnost od raka prostate za oko 10%, raka pluća za 30%, raka debelog crijeva za 40%, a raka jednjaka za čak 60%.

Na kraju ostaje zaključak da dobre strane uzimanja aspirina sasvim sigurno nadmašuju negativne.