Avokado će poboljšati protok krvi i dobar je za zdravlje mozga

Avokado će poboljšati protok krvi, a dobar je i za zdravlje našeg mozga.

Ova dva aspekta su međusobno povezana s obzirom na to da je mozak zdraviji ako je protok krvi onakav kakav treba biti.

Međutim, umanjena cirkulacija krvi čest je problem kod mnogih ljudi u današnje vrijeme. Avokado može poboljšati protok krvi unatoč tome što sadrži masnoće koje imaju visok kalorijski indeks. Upravo zbog toga avokado se preporuča za odrasle i starije osobe jer može spriječiti ili barem usporiti pad kognitivnih sposobnosti.

Još malo o ovoj zdravoj namirnici pročitajte u nastavku.

Za zdravlje kardiovaskularnog sustava važno je istaknuti kvalitetan sastav masnih kiselina, među kojima se ističe mononezasićena oleinska kiselina koja pomaže u snižavanju kolesterola i sprječava njegovo štetno djelovanje.

Zatim prirodno sadrži sterole, a najviše beta-sitosterol koji je strukturom sličan kolesterolu, i kada se konzumira s hranom koja sadrži kolesterol, inhibira njegovu apsorpciju te tako sprječava njegovo štetno djelovanje.

Avokado je bogat i kalijem, koji pomaže u regulaciji krvnoga tlaka. Na temelju brojnih znanstvenih dokaza agencija FDA iz SAD-a potvrdila je da prehrana koja je dobar izvor kalija s niskim udjelom natrija pomaže u reduciranju rizika od visokog tlaka i srčanog udara.

Europski mornari koristili su avokado kao maslac, a u nekim dijelovima Meksika konzumiraju se i listovi.