Bakterije vole zatvorene prostore, a pogoduje im i suh zrak – Pazite se ako patite od astme

Ako patite od astme, onda, što je manje moguće izlazite napolje po magli ili hladnom vremenu. Pročitajte u nastavku na tu temu.

Zimi je hladno, ali je ipak neophodno redovno provjetravati cijelu kuću.

Advertisement

Hladnoća nas zadržava među četiri zida pa se virusi i bakterije slobodno razmnožavaju i kruže u zatvorenom prostoru. Uz to, grijanje isušuje zrak, a takav suhi zrak je plodno tlo za zaraze, s obzirom da slabi prirodnu obranu sluzokože.

Astma je kronična upalna bolest dišnih putova, odnosno bronha, koja nastaje međudjelovanjem upalnih stanica našeg imunološkog sustava, upalnih posrednika kao što su histamin, leukotrieni, prostaglandini), te tkiva i stanica dišnih putova.

Advertisement

Napadaji astme mogu biti povremeni, ali je upala dišnih putova kronično prisutna. Između napadaja može doći do potpune remisije bolesti, tako da se tada neke abnormalnosti dišne funkcije mogu otkriti samo osjetljivim testovima.

Kod astmatičara je posebno pogubna iznenadna promjena temperature i nagle promjene topline i hladnoće jer mogu izazvati napad. Idealan je zrak umjerene topline i vlažnosti. Astmatičarima je zato najbolje što manje moguće izlaziti napolje po magli ili hladnom vremenu. Naravno izbjegavajte i topli, suhi zrak centralnog grijanja. A ako promjene temperature izazivaju napade noću, moglo bi se u zimskim mjesecima u sobu smjestiti peć sa termostatom. Ukoliko vlaga u zraku izaziva simptome, pokušajte s napravom koja kontrolira vlažnost.

Advertisement