Banane su jako hranjive i ljekovite voćke

Ako gledamo nutricionistički, banana je prava prirodna energetska bomba.

Nama su najpoznatije žute banane, koje mnogima mijenjaju obroke ili nadopunjuju dnevnu ishranu.

Advertisement

Banane su jedne od nama najdostupnijih namirnica, koje zahvaljujući fruktozi prednjače u svojoj nutricionističkoj vrijednosti. Ugodnog su okusa i smatra se da posjeduju ljekovita svojstva te da mogu ublažiti simptome mnogih bolesti.

Banane su bogate hranjivim tvarima poput minerala, vitamina A, B6 i C, a u sebi sadrže i fosfor, mangan, magnezij, kalij te folnu kiselinu.

Upravo zbog te bogate nutritivne vrijednosti, mnogi krive bananu za višak kalorija te ju nastoje izbjegavati.

Advertisement

Naučnici posebnu pažnju usmjeravaju na jedenje zrelih banana. Naime, nedovoljno zrele banane u svom razvojnom stadiju sadrže bjelančevinu koja, prema istraživanjima, suzbija djelovanje enzima odgovornih za razlaganje škroba u organizmu, a proizvode ga žlijezde slinovnice u ustima i gušterača. Ta bjelančevina nestaje kako banana sazrijeva. Zbog veće količine vitamina B, koji povoljno djeluje na živčani sistem, a i vrste proteina koje sadrže, tijekom probave nastaje serotonin, pa banane djeluju opuštajuće i ublažavaju stanje depresije. Koru od banane mnogi koriste za smirivanje kože nakon uboda insekata i iritacije kože. Sušene banane ne gube puno na vrijednosti. Uz tečnost, moguć je gubitak manje količine vitamina A i C, no ostale materije su još više koncentrirane nego u svježem plodu.

Banane su korisne za metabolizam jer pomažu proizvodnju hemoglobina. Također, banane poboljšavaju stanje kod opstipacije te stimuliraju proizvodnju hemoglobina. Povećavaju snagu mišića i rada metabolizma.

Advertisement