Bebe i mala djeca češće trebaju vodu – Pazite da vaši mališani uvijek budu hidrirani

Mala djeca lako gube tekućinu jer im sustav regulacije tjelesne topline nije potpuno razvijen, pa većina djece pokazuje pojačanu potrebu za tekućinom ljeti. No, bebe ne znaju reći da su žedne i roditelji moraju voditi računa o tome.

Djeca ne znaju što je dehidracija, a u žaru igre će lako zanemariti i žeđ. Naučite da na vrijeme djetetu ponudite osvježavajući napitak, da ne dođe do dehidracije.

Dojenoj djeci obično nije potrebna dodatna tekućina, ali je zato potrebna majci. No, iznimno kod temperatura viših od 30 stupnjeva Celzija, može se djetetu ponuditi prokuhana voda sobne temperature.

Dodatak vode djeci koju se ne doji češće je potreban, a ako su starija od 6 mjeseci, treba im davati i nezaslađene čajeve namijenjene za tu dob.

Mliječno-voćni obrok sa žitaricama

Djeca ljeti trebaju lagane i lako-probavljive obroke. U njih spadaju primjerice kombinacije mlijeka ili jogurta, svježeg sira, žitarica, voća. Za vrijeme putovanja možete bebi pripremiti rashlađene mliječno-voćne ili voćne kašice bez šećera, ali ih morate držati isključivo u rashladnoj torbi, pa obrok prije konzumacije obavezno trebate ostaviti da se ugrije na sobnu temperaturu.

Znakovi manjka tekućine

Nedovoljan unos ili gubitak tekućine kod djece može izazvati povišenje temperature, gubitak tjelesne težine i smanjeno mokrenje.

Obratite pažnju na to i dajte djetetu tekućinu i kada za nju ne pita.