Bijeg od ekrana za potrošnju kalorija – Naučite mršaviti na pravilan način

Skraćivanje vremena ležanja u dnevnom boravku i u omiljenoj fotelji, ujedno je i manje vremena za ruke koje posežu za grickalicama, čokoladom i slatkišima.

Promjena jedne loše navike, poručuju nutricionisti, ima domino-efekt na mnoge druge navike.

Advertisement

U ovom slučaju aktivnost prekida lanac prejedanja, a ljetno doba shvatite kao privilegiju jer je dan dug i uvijek stignete sve ono što inače ne biste.

Tri ključne navike pomažu promjeni životnog stila, mršavljenju ili održavanju tjelesne težine: manje sjedenja, više aktivnosti i manje ugljikohidrata, a više povrća i voća.

Advertisement

Osim na težinu, promjena navika ima značajan utjecaj na najmasovnije tegobe danas – kardiovaskularne i zloćudne bolesti te dijabetes. Nova istraživanja pokazuju da smanjenje vremena provedenoga ispred TV-a s 3 na 1,5 sat dnevno, znači dnevno 100 kalorija manje, i to uglavnom iz ugljikohidrata i zasićenih masnoća. Na duge staze to je značajna razlika u kilogramima. Poslije TV-a, najveći neprijatelj zdravih navika je kompjutorski ekran.

Od aktivnosti kojima se zamjenjuje gledanje TV-a najefikasnije su: hodanje, badminton/plivanje, vožnja bicikla i vrtlarenje. One odnose i znatno veći broj kalorija nego, primjerice, šetnja koja je ipak bolja od sjedenja.

Advertisement