Bijeli i crveni luk jako efikasni protiv raznih virusa

Protiv virusa nema ultimativnog lijeka, no svakako možemo učiniti odgovarajuće korake i ojačati obranu našeg organizma.

Trebate znati da su i bijeli i crveni luk naši najbolji prijatelji u borbi protiv ‘hunjavice’. Bijeli luk je prirodni antibiotik.

On će spriječiti komplikacije virusnih infekcija dišnih putova, koje mogu da budu česte ako je imunitet slab. Još jedna važna stvar koju trebate znati je da sa bijelim lukom ne trebate pretjerivati. Naime, dovoljan je jedan češanj bijelog luka dnevno, sve ostalo je višak koji organizam jednostavno izbaci neiskorišten.

Pored spomenutih blagodati bijelog luka, valja se podsjetiti na njegovo pozitivno djelovanje i na srce i krvne sudove, kao i povišen krvni tlak. Ako ne volite miris i okus koji u ustima ostaje nakon bijelog luka, spas je u grickanju nekoliko zrna kave ili peršinovog lista, a može pomoći i šalica toplog mlijeka ili tople čokolade.

Crveni luk, kao i bijeli, može da pomogne jer sadrži sumporne spojeve, vitamine C i B, biljne hormone i kiseline. Svi spomenuti spojevi doprinose izbacivanju tečnosti iz organizma, a sa njom i bakterija i virusa, koje i ubijaju. Spojevi iz crvenog luka rastvaraju sluzi. Ako imate kihavicu ili kašalj, dobro će vam doći svježe iscijeđeni sok od crvenog luka. Dvije-tri žlice tog soka trebate pomiješati s vodom ili nekim drugim sokom od povrća.

Od crvenog luka dobar je i ovaj prirodni lijek: Prokuhajte glavicu crvenog luka, zajedno sa ljuskom pa dobiveni napitak zasladite prženim šećerom.

Pored gore spomenutih ljekovitih svojstava crvenog luka spomenuti ćemo i to da crveni luk regulira krvni tlak te jača krvne sudove.

Ako želite pročitati još na temu crvenog luka slijedite link.