Biljka čičimak ili žižula – Još jedna u nizu ljekovitih biljaka

Čičimak, čičindra ili žižula je nisko stablo maksimalne visine do 8 metara s trnovitim granama i plodovima u kojim se nalazi jedna koštica.

Predstavljamo vam još jednu jako zdravu namirnicu.

Čim plodovi dobiju smeđu boju beru se, a to bude u rujnu i listopadu. Nakon sušenja uklanjaju im se koštice te se plod koristi za pripemanje uvaraka ili brašna.

Plod je izuzetno ljekovitih svojstava, pa se i koristi u pripremi zdravih namirnica.

Mesnati plod bogat je sluzima, a čičimak je iznimno dobar kao lijek protiv bolesti prsnog koša. Upotrebljava se za vraćanje snage nakon preboljene bolesti ili kao sredstvo za suzbijanje kroničnog umora.

Može pomoći kod nesanice, a ima umirujuće svojstvo: djeluje na smirivanje promuklosti, gubitka glasa, infektivnih upala grla, kašlja i bronhitisa.

Biljka je učinkovita protiv proljeva, a može smanjiti znojenje. Nema štetnih nuspojava, a može se konzumirati kao svježi plod, uvarak ili pastile.

Za kraj da spomenemo jedan prirodni lijek od ove biljke, slijedite dole opisani postupak da bi se riješili kašlja ili bronhitisa.

Za liječenje gubitka glasa, upale grla, kašlja ili bronhitisa koristi se 30 do 50 grama mljevenih plodova u jednoj litru vode. Nakon što se 30 minuta kuha i procijedi, pije se prema potrebi.