Bobičasto voće pomaže u zaštiti od raka i bolesti srca

Bobičasto voće je jako zdravo, a ovom prilikom ćemo još jednom ukazati na to.

Naime, u jednom istraživanju su japanski naučnici ispitali način ishrane kod 276 mladih žena, te su ustanovili da bi žene koje pate od bolnih grčeva tijekom mjesečnice trebale jesti hranu bogatu vlaknima.

Istraživanja su pokazala da su one žene, koje su jele najviše vlaknaste hrane, imale najmanje bolne menstruacije. Rezultati su dosta iznenađujući za naučnike, jer su oni očekivali da će kod ženskih problema najdjelotvornija biti soja zbog svog bogatog sadržaja izoflavona koji su slični hormonu estrogenu.

Konkretno, bobičasto voće poput borovnica, kupina, malina i jagoda nisu tek ukusan i sočan ljetni zalogaj, nego su i jako bogat izvor brojnih hranjivih i zdravih sastojaka. Među njima se ističu borovnice kao najbogatiji izvor antioksidanata pa su stoga jedno od najjačih prirodnih sredstva za zaštitu od raka i bolesti srca. Borovnice hrane i mozak jer povećavaju komunikaciju među neuronima sprječavajući tako pojave koje dovode do Alzheimerove bolesti.

Maline su najbogatije vlaknima, a one u sebi sadrže i mnogobrojne tvari koje su se u istraživanjima pokazale kao jako efikasne u borbi protiv zloćudnih stanica raka. Što su kupine tamnije, to su slađe i ukusnije za naše nepce. Jagode su mnogostruko bogatije vitaminom C od ostalog bobičastog voća, a imaju i manje kalorija. Jagode obiluju folnom kiselinom koja je važna u trudnoći. Bogate su izrazito snažnim antioksidansom anticijaninom.

Cijanin, je pak dokazano jako dobar u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka, te je koristan i u borbi protiv dijabetesa, raka i srčanih bolesti.