Bolesti probavnih organa – Naučite djelovati preventivno, ili korake za uspješno liječenje ovih zdravstvenih problema

U probavne organe ubrajaju se: usna šupljina s usnicama, ždrijelo, jednjak, želudac i crijeva. Uz liječenje tih organa opisali smo i liječenje žlijezde prostate, budući da ima mnogo zajedničkog sa liječenjem krajnjeg dijela debelog crijeva (rektuma) u čijoj se neposrednoj blizini nalazi ta žlijezda.

Naučite djelovati preventivno, ili korake za uspješno liječenje ovih zdravstvenih problema.

Za svaku bolest probavnih organa naveli smo uputu za odgovarajuće liječenje. Međutim, za što uspješnije liječenje tih bolesti, osobito za oboljenja jednjaka, želuca, crijeva i prostate uz opisane upute preporučuju se usporedne upute za čišćenje krvi i odstranjivanje suvišnih tvari, koje je potrebno izvršiti prije liječenja bolesti organa probave.

Kao zajednička uputa za liječenje bolesti probavnih organa valja imati u vidu zabrane i posebnu ishranu za vrijeme liječenja.

Potrebno je odbaciti: cigarete, alkohol, suhomesnate i konzervirane prerađevine, kavu, papar, jake začine, suhi sir, dakle, sve hranjive sastojke i sva uživala koja nagrizaju i nadražuju ionako oštećenu sluznicu. Potrebno je, zatim, izbjegavati svako fizičko i psihičko naprezanje. Ukoliko nije kod pojedine bolesti izričito drukčije preporučeno, poželjno je hranu pripremati na običnom biljnom ulju, bez zaprživanja jela. U ishrani koristiti povrće, posebno divlje zelje, te raskuhanu, čorbastu hranu koja se jede dok je mlaka. Obroci – količinski manji, ali zato češći.

Posebno se preporuča što više vremena provoditi na čistom zraku, u šetnji, lovu i si. Dobro je i vježbati u svako doba dana.