Bolesti zubi i desni – Glavni krivci su bilo koja vrsta ugljikohidrata, odnosno šećera u slatkišima

Karijes nastaje zbog razgradnje šećera u ustima koji stvara kiselinu te nagriza zubnu caklinu. Glavni krivci su bilo koja vrsta ugljikohidrata, odnosno šećera u slatkišima, te hrana koja se lijepi i zadržava u pukotinama u zubima.

Gotovo svatko ima problema s zubima i desnima.

Kombinacija zdravih navika i prirodnih preparata, uz zubnu pastu, su izvrsno rješenje u očuvanju zdravlja usne šupljine.

Vitamin C i bioflavonoidi djeluju zajedno na uklanjanju oštećenja tkiva te mogu pomoći jačanju desni. Rutin je bioflavonoid poznat po sposobnosti liječenja desni koji krvare. Folna kiselina također dobro utječe na smanjenje upale desni, a spada u skupinu B vitamina.

Jedno istraživanje pokazalo je da fluor u vodi štiti zube. Ako se nalazite u području gdje se u vodu dodaje fluor, imate dovoljnu zaštitu, a ako pak ne živite, izvori ovog minerala su morski plodovi, zeleni i crni čaj te želatina.

99% kalcija nalazi se u zubima i kostima, a održavanje zaliha tog minerala nužno je za zdravlje zubi. Izvori kalcija su nemasno mlijeko i jogurt, žitarice, losos i srdele s kostima, melase šećerne trske i amarant.

Koenzim Q10 pomaže jačanju desni i imunološki sustav koji posljedično pomaže u borbi protiv bakterija i bolesti desni.