Borite se protiv raka od kuće – ispijanjem čaja

Konzumacija čaja stara je 5 000 godina i seže u Kinu gdje je čaj bio poslastica bogatih slojeva. Danas je čaj najpopularnije piće na svijetu nakon vode te čak 2/3 svjetske populacije redovito konzumira čaj.

Iako su drevni narodi zeleni čaj pili zbog okusa i okrijepe, zeleni je čaj u modernom dobu postao popularan zbog raznih zdravstvenih dobrobiti koje donosi, a od kojih je najznačajnija ta da zeleni čaj pomaže u borbi protiv raka.

Antioksidansi u zelenom čaju

Zeleni čaj sadrži tzv. „bioaktivne“ sastojke, poput antioksidansa koji na tijelo zdravo djeluju na nekoliko načina. Točnije, smatra se da su polifenoli u zelenom čaju pod imenom katehini odgovorni za mnogo pozitivnih zdravstvenih učinaka.

Epigalokatehin-3-galat (EGCG) katehin je kojeg u zelenom čaju ima najviše te čini 50-75% ukupnog katehina u čaju. EGCG je isto tako i najučinkovitiji antioksidans u zelenom čaju što se tiče zdravstvenih učinaka te je zadnjih godina temeljito ispitivan kako bi se istražila njegov potencijal u borbi protiv raka.

Rezultati ovih istraživanja jasno ukazuju da EGCG i ostali antioksidansi u zelenom čaju djeluju toksično na stanice raka u laboratorijskim eksperimentima te ukazuju zašto su stručnjaci za zdravlje toliko optimistični glede njihovog korištenja u terapijama protiv raka, u skorijoj budućnosti.

EGCG sprječava rast stanica raka

Stanice raka nastaju kada se normalni ciklus rasta i umiranja stanica u našem tijelu poremeti i stanice počnu nekontrolirano rasti, što za rezultat ima pojavu štetnih i po život opasnih tumora, u različitim dijelovima tijela. EGCG i ostali antioksidansi u zelenom čaju djeluju na vrlo specifičan način pri sprječavanju stanica raka u njihovom rastu te su vrlo vjerojatno odgovorni za barem neke antikancerogene pogodnosti zelenog čaja.

Ovi antioksidansi na nekoliko načina sprječavaju rast stanica raka. Prvo, sprječavaju količinu proteina pod nazivom ciklin D1 u stanici, a koji je potreban stanicama raka da bi rasle neometano. EGCG isto tako blokira enzime koji pomažu pri razvoju stanica raka u tzv. „staničnom ciklusu“ koji im omogućava da rastu. Zbog ovih razloga EGCG prisiljava stanice raka da prekinu rast, često i trajno.

EGCG isto tako povećava i razinu drugih staničnih proteina koji otežavaju rast stanicama raka.

EGCG ubija stanice raka

U mnogim je laboratorijskim istraživanjima pokazano da EGCG ubija različite vrste stanica raka. Jedan je od načina putem kojeg antioksidans ovo čini je aktivacija tzv. proteina „za smrt“ koji uzrokuju da stanica raka počini „samoubojstvo“.

U jednom je istraživanju tretiranje stanica raka dojke EGCG-om dovelo do toliko mrtvih stanica raka da su istraživači mogli izmjeriti značajno smanjivanje u veličini tumora. Drugim riječima, EGCG i drugi antioksidansi u zelenom čaju ne samo da sprječavaju rast stanica raka, nego ih isto tako i ubijaju.

EGCG sprječava nastajanje i rast novih krvnih stanica u tumoru

Angiogeneza je naziv za nastajanje i rast novih stanica unutar tumora. Angiogeneza omogućuje stanicama raka da rastu brzo i da se prošire na ostale dijelove tijela pružajući im nutrijente i kisik koji im je potreban. Istraživanja su pokazala da EGCG isto tako ometa i rast ovih novih stanica raka.

Sada kada znate pozitivne učinke zelenog čaja za sprječavanje razvoja raka, priuštite si barem jednu šalicu tjedno, a poželjno bi bilo i barem jednu šalicu dnevno.