Brokula liječi maligna oboljenja dojke – Pročitajte zanimljive rezultate znanstvenog rada

Brokula danas glasi za jako ljekovitu povrtnu biljku, koja je također jako zastupljena u kulinarstvu, te u mnogim dijetama.

Njenom usponu i značaju doprinosi rad objavljen 1997. u Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pod nadzorom prof. dr P. Talalay-a na Jhon Hopkins University, istraživači su otkrili da jedan od aktivnih sastojaka (sulforafan) u nizu ogleda koje su izveli na laboratorijskim životinjama, pokazuje antitumorsko djelovanje prema malignim oboljenjima dojke, želuca i debelog crijeva.

Mehanizam djelovanja je također utvrđen. Već spomenuti sastojak brokule (sulforafan) aktivira organizam na stvaranje enzima koji pokazuje antitumorsko djelovanje. Dobiveni rezultati se smatraju preliminarnim te su istraživači suglasni da je potrebno obaviti još niz provjera. Za sada se brokula preporučuje u ishrani kao preventivno sredstvo.

Dr Byron Murray s Brigham Yung University bavi se fitokemijom voća i povrća. On je pobornik korištenja brokule u preventivi malignih oboljenja, jer ona svojim sastojcima inaktivira kancerogene supstance.

Javnosti je priopćeno da je dovoljno oko 1 kg brokule tjedno da se rizik od pojave bolesti smanji za 50%.

Ova priopćenja su dovela do masovne proizvodnje brokule, koja je ubrzo dovela i do proizvodnje klica koje imaju 50 puta veći sadržaj aktivne supstance (suflorafan).

Preventivno djelovanje se osigurava dugotrajnom upotrebom brokule. U te svrhe farmaceutska industrija se pobrinula da iz klica brokule sačini preparat koji preporučuje za svakodnevnu upotrebu u cilju prevencije malignih oboljenja. Doza je 250 mg koncentrata ekstrakta (0,04%) što po sastavu odgovara 100 g svježe brokule.