Bronhitis – Najčešće je uzrokovan prehladom, a riječ je o oštećenju bronhijalne sluznice

Bronhitis je najčešće uzrokovan prehladom, a riječ je o oštećenju bronhijalne sluznice koju mogu uzrokovati i pušenje, kemijski podražaji ili štetne tvari. Bronhitis, akutni, traje desetak dana, a ispoljava se kroz jaki i bolni kašalj sa žutosmeđim ispljuvkom.

Akutnom infektivnom bronhitisu često prethodi prehlada ili neka druga upala gornjih dišnih putova.

Akutni bronhitis obično prolazi tijekom nekoliko dana iako kašalj može biti prisutan tri ili više tjedana. Ako se bronhitis ponavlja, posjetite liječnika. Možda imate ozbiljniji zdravstveni problem poznat kao kronična opstrukcijska plućna bolest.

To je općenit naziv za grupu kroničnih stanja kao što su kronični bronhitis i emfizem.

Kod kroničnog bronhitisa su bronhije stalno upaljene, a višak sluznice se samo kroz kašalj može izbaciti. Kako ne bi došlo do ove bolesti potrebno je boraviti u toplim prostorijama, izbjegavati cigarete i jačati organizam.

Za liječenje je najprije potrebno posjetiti liječnika. Ono što je svakako preporučljivo je boraviti u prozračnim prostorijama, izbjegavati zadimljena, te staviti na radijator mokri oblog kako zrak ne bi bio suh.

Hrana koju trebate jesti mora imati vitamine A i C, a izbjegavajte šećer i mliječne prerađevine. Dobro je piti čajeve od eukaliptusa, podbjela, ljubičice, jaglaca i majčine dušice.

Jedite što više češnjaka i crvenog luka, inhalirajte se kamilicom, te koristite osvježivače prostora. Pijte sokove od hrena, crvenog luka ili majčine dušice.