Brusnica će vam pomoći u liječenju raka jajnika

Nakon provedenih istraživanja, naučnici su došli do zaključka da se blagotvorno djelovanje brusnice osjeti već nakon prve popijene čaše soka.

Ovaj podatak objašnjavaju prisutnošću A tipa antioksidansa koji se nalazi samo u brusnici.

Advertisement

Jedna od najpopularnijih biljaka posljednjih decenija svakako je brusnica. Ovaj status je dobila prije svega zbog prijatnog okusa ali više zbog blagotvornog djelovanja i hranljivih vrijednosti koje ima u sebi.

Brusnicu možete da jedete sirovu, sušenu, kao dodatak jelima ili da pijete sok od brusnice. U svakom obliku je zdrava, pa je izbor na vama.

Brusnice poznate su po tome što sadrže antioksidanse koji pozitivno utječu na funkciju imunološkog sistema kod ljudi. Ranija naučna istraživanja pokazala su da je brusnica odlična preventiva u borbi protiv urinarnih infekcija ali te da pozitivno djeluje na sve kardiovaskularne bolesti.

Advertisement

Međutim, najnovija istraživanja ukazuju na to da je brusnica djelotvorna u liječenju drugih bolesti, a tu moramo spomenuti i sposobnost ove biljke da liječi rak jajnika.

Prilikom liječenja raka jajnika često dolazi do razvoja rezistencije na uobičajene lijekove što uzrokuje korištenje sve jačih doza pa se tako povećava rizik za oštećenja živčanog sistema i otežanog rada bubrega.

Naučnici naglašavaju da su u svom istraživanju koristili ekstrakt brusnice koji je dostupan u redovnoj prodaji u gotovo svim trgovinama. Nalazi ispitivanja ukazuju na to da je djelotvorna već prva popijena čaša soka od brusnice.

Svoje istraživanje stručnjaci potkrepljuju činjenicom da je brusnica bogata A tipom antioksidansa koji se nalazi samo u njoj.

Antioksidans A tipa veže se uz proteine u stanicama tumora te blokirajući njihov rast i širenje istovremeno pojačava djelovanje kemoterapije.

Advertisement