Brusnica kao izvor zdravlja – Odlična je protiv bakterija u tijelu, koje se teško uklanjaju antibioticima

Ovaj crveni plod potiče iz Amerike, a danas se slobodno može reći da je brusnica pravi lijek. Raste kao niski grm čiji se plodovi i listovi koriste u terapiji velikog broja zdravstvenih tegoba i problema.

Brusnica vrijedi za jedan od najboljih prirodnih antibiotika. Ovo je biljka koja doslovno sprječava prianjanje bakterija za zidove sluznica u našem organizmu, što je dobro u slučaju kada smo pod napadom tim mikroorganizama.

Advertisement

Posebno se ističe upotreba brusnice u sprečavanju vraćanja infekcija u urinarnom traktu. Poznato je da antibiotici unište bakterije koje su prisutne u urinu, ali dio bakterija ostaje skriven na tim mjestima, te se po prestanku uzimanja antibiotika, nastavljaju širiti po urinarnom traktu. Zbog toga je dobra brusnica, jer za razliku od antibiotika, ona djeluje manje agresivno za naš organizam, dok nam pomaže da iskorijenimo bakterije.

Zahvaljujući prisutnosti bioflavonoida, sprječava i nastanak oboljenja desni, srca i krvnih žila, ateroskleroze te komplikacija prilikom pojave dijabetesa.

Advertisement

Zbog svog prijatnog kiselkastog ukusa koristi se i kao sok za osvježenje ili suhe za grickanje, a posebno se preporučuje osobama koje su izložene stresu ili imaju neko oboljenje srca i krvnih žila.

Zbog velike količine vitamina C imaju ugodan kiselkast okus. Plod je izuzetno bogat i vitaminom A, kao i mineralom kalijem i zdravim vlaknima. Brusnica obiluje i bioflavonoidima, antioksidansima koji sprječavaju nastanak tumorskih oboljenja.

>> Još malo o brusnici

Svima je poznato da brusnica pomaže kod tegoba izazvanih upalom mokraćnog mjehura bakterijom E. Coli. Međutim, čaj od brusnice teško da može izliječiti već nastalu upalu. On se koristi kao preventiva da ne dođe do same upale, kod osoba koje su sklone čestim urinarnim infekcijama.

Ljekoviti sastojci plodova brusnice sprječavaju bakterije da se lijepe, odnosno zadržavaju i razmnožavaju, na zidovima mokraćnih kanala i mokraćnog mjehura.

Advertisement