Brusnice se bore protiv raka debelog crijeva

Prema američkom institutu za rak, više od 93.000 novih slučajeva raka debelog crijeva se otkrije svake godine samo u SAD-u.

Isto tako, stručnjaci smatraju da će svaka dvadeseta osoba tijekom života oboljeti od te bolesti.

U Velikoj Britaniji, rak crijeva ubija oko 16.200 ljudi godišnje. Alarmantni su to podaci, koji govore da je rak jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu, a da bi se zaštitili od njega najbolje je konzumirati pravilnu i uravnoteženu prehranu.

Jedna namirnica izuzetno dobro se može boriti protiv raka debelog crijeva, a to je brusnica. Prvenstveni razlog tomu je što sadrži velike količine polifenola, koji su u velikoj mjeri odgovorni za nevjerojatne zdravstvene prednosti koje brusnica ima.

Istraživanja koje je proveden na Sveučilištu u Massachusettsu otkrilo je da brusnica ubija stanice tumora debelog crijeva. Brusnica može također pružiti zaštitu i u vezi drugih vrsta raka.

– „Identificirali smo nekoliko spojeva u brusnicama koji izgledaju obećavajuće po pitanju borbe protiv raka. Ono što smo otkrili na životinjama je prilično ohrabrujuće“ – kazali su stručnjaci.

Prehrambene navike ključ su u prevenciji raka, a za rak debelog crijeva nije nimalo dobra prehrana koja obiluje crvenim mesom i ima vrlo malo voća i povrća. Stoga, stručnjaci preporučuju odricanje od kobasica, hot-dogova, slanine i sličnih obroka.

Alkohol je također povezan s rakom debelog crijeva. Dva do tri pića dnevno povećavaju rizik za 21%, a četiri pića dnevno za čak 52%.

Odlična prehrana protiv raka je i organska, no ona je prilično skuplja pa si je ne mogu svi priuštiti. No, postoje i neke jeftine namirnice koje su odlične za zdrave, primjerice sitna plava riba, razno voće i povrće.