Čaj od kestena sa medom – Plodovi kestena su inače zdravi, a u kombinaciji sa medom djelotvornost se samo dodatno pojačava

Topao čaj je idealna napitak u hladnim zimskim danima i sezoni gripe koja je već odavno stigla u naše krajeve. Napravite čaj od kestena.

Jako ljekoviti plodovi kestena imaju duplo više škroba nego krumpir, pa nas ne čudi činjenica da je u nekim zemljama još uvijek jako važna kuhinjska namirnica.

U mnogim zemljama se plod kestena danas koristi u obliku brašna za kruh zbog čega je dobio nadimak “Stablo kruha”.

Poput oraha i badema, ne sadrži gluten, pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakalije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu.

Sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamine A i C. Oni se sačuvaju prilikom kuhanja, jer plod štiti debela kora.

U nastavku pročitajte kako se pravi čaj od kestena, obogaćen medom, što mu daje dodatnu dozu ljekovitog djelovanja.

Jako preporučljiv, i zdrav čaj od kestena koji je zaslađen pravim prirodnim medom.

Izaberite čajeve i mješavine od ljekovitih trava koje možemo naći u svakoj biljnoj apoteci. Čaj se prelije šalicom vruće vode i obavezno ostavi da odstoji desetak minuta i procijedi.

Ovaj napitak najbolje je, i najzdravije, zasladiti žličicom meda koji ima blagotvorni umirujući efekt, a u isto vrijeme apsorbira i višak želučane kiseline.

>> Pravi prirodni med

Nutricionisti preporučuju kestenov čaj i med kao najzdraviju opciju, zbog razloga što sadrži više fruktoze nego glukoze, odnosno običnog šećera, čime se smanjuje njegov nivo u krvi.