Čak i paradajz u tubi nas štiti od infarkta i raka

Dokazano je da likopen ima značajnu ulogu u smanjenju rizika nastanka mnogih bolesti, uključujući i rak.

Likopen pronalazimo u paradajzu, a riječ je o jednom od najperspektivnijih suplemenata iz kategorije antioksidansa jer štiti od infarkta smanjujući rizik za 40%.

Advertisement

Ipak, likopen se najviše proslavio zbog zaštite proširene prostate, odnosno od nastanka raka.

Likopen je standardni sastojak prostate pa kad ga nestane, može se smatrati da su nastale ozbiljne promjene u organizmu. Istraživanja na ovu temu, koja su trajala pet godina, a sprovedena su na 48.000 muškaraca starijih od 50 godina, pokazala su kako desetak obroka kuhanog paradajza tjedno može spustiti rizik na donju granicu, a pretpostavlja se da likopen djeluje zaštitno i protiv drugih vrsta raka.

Kad se kaže ‘kuhani’ paradajz, misli se toplinski obrađen i otopljen u masnoći jer sirov paradajz nema gotovo nikakvo djelovanje u ovom smislu. Najbolji učinak ima umak na pizzi, juha od paradajza, koncentrat paradajza iz limenke i razni umaci poput kečapa, koji su kuhani uz malo masnoće.

Advertisement

U spomenutim slučajevima dobivamo maksimalnu apsorpciju likopena, a smatraju ga dobrim preventivnim sredstvom u borbi protiv raka i drugih bolesti.

Likopen pronalazimo i u voću – Likopen je najdjelotvorniji u kečapu, gustoj juhi od paradajz pirea ili na pizzi. Osim u paradajzu, likopena ima i u guavi. Lubenica i ružičasti grejp su po sadržaju likopena odmah iza paradajza, ali sadrže tek polovinu sadržaja koji pronalazimo u paradajzu.

Zaštita uz pomoć likopena od raka cerviksa – Osoba koja na dan putem hrane uzima 6,5 mg likopena (jedna čajna žličica kečapa ima 2,5 mg likopena), smanjuje rizik pojave raka prostate za 21% u odnosu na one koji ga ne uzimaju, dokazali su naučnici.

Istraživanje kod žena je pokazalo da 75% osoba koje spadaju u velike konzumente paradajza imaju 3,5-4,7 puta manji rizik od raka cerviksa u odnosu na kontrolnu grupu.

Advertisement